Home 故事 Story生活自主 靠自己起屋住,諗法現實嗎?

靠自己起屋住,諗法現實嗎?

by paadmin

係香港,「房屋問題」一直係一個嚴肅又沉重嘅議題;上車、樓價、甚至係租樓,無一個相關話題會能令人有興趣繼續討論落去,因為樓價「高」、租金「貴」、上車「難」!

當你第一次見到我地介紹土房子。香港製造搞嘅「起屋計劃」;計劃要自己起屋時,你係點諗?會唔會覺得成件事好匪夷所思;諗法好理想,但一啲都唔現實?我地缺乏嘅係屋咩?係永遠都儲唔夠嘅首期呀!

但你地有無諗過一直以來地產商都限制左我地對房屋嘅想像 — 到底點解房屋就一定係英泥、石屎;一定係高樓大廈;一定係要被地產商壟斷供應?我們可唔可以有更廣嘅想象力、更多嘅可能性?

藉著土房子。香港製造呢個計劃,我地希望同你地一齊探索係香港生活更多嘅可能性。

|  密切留意  |

「土房子 • 香港製造」 項目

《竹管泥巴屋框架手作工藝》10天工作坊 
■ 自然建築是療癒的藝術形式,腳踩泥土體驗大地所賜予的豐富觸覺與自然美學
■ 落實樸門永續生活設計系統(Permaculture)規劃整體環境
■ 獻給渴望支持友善土地行動卻不知如何開始的朋友
日期|2018 年 12 月 23 日 至 2019 年 1 月 1 日(10天)
主辦單位:一在農田
協辦單位:野地森活、綠活地圖、小市化大
相關的facebook post >